Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Κρήτης 900 ατόμων – Σε τροχιά υλοποίησης 20 χρόνια μετά

Ένα αμφιθέατρο 900 θέσεων που έμεινε ημιτελές. Ένα κτίριο προδιαγραφών λυρικής σκηνής που όμοιό του δεν υπάρχει στην Κρήτη. Είναι η τραγική ιστορία ενός κτιρίου-“φάντασμα”. Το 1999 ένας εργάτης έχασε τη ζωή του επιτόπου. 20 χρόνια μετά, το έργο μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης μέσω ΣΔΙΤ. Τον ερχόμενο Γενάρη, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα ευοδωθεί το εγχείρημα.

Ένα κτίριο που έμεινε ημιτελές πριν από 20 ολόκληρα χρόνια!

Ένα εργατικό δυστύχημα, στοίχισε τη ζωή ενός εργάτη το 1999 και έκτοτε το κτίριο “φαντάσει”, στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.

Τώρα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το κτίριο θα ολοκληρωθεί, με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ.

Τέλη Γενάρη 2020, θα γνωρίζουμε εάν το εγχείρημα θα τελεσφορήσει, έτσι ώστε να γνωρίζουμε με σιγουριά, αν θα προχωρήσει το εγχείρημα, για να λάβει οριστικά πια τον δρόμο της ολοκλήρωσης, το μεγάλο αμφιθέατρο, που έχει προδιαγραφές… λυρικής σκηνής, μέχρι και με θεωρεία στα πλαϊνά του κτιρίου.

Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει 20 χρόνια μετά, το πόσο άτακτα έπαυσαν οι εργασίες: σίδερα κρέμονται, τοιχοποιία με τούβλα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μερικά σημεία έχουν παραδοθεί στη δύναμη της φύσης με ολόκληρα δέντρα πια να έχουν ξεφυτρώσει.

Αίσθηση προκαλούν τα… τραπεζοκαθίσματα και τα λοιπά έπιπλα που έχουν… “αποσυρθεί” στο εδώ και δεκαετίες ιδιότυπο γιαπί.

Λογίζονται πια ως απορρίμματα, αφού δεν έχουν καμία χρήση και άγνωστο γιατί, βρέθηκαν εκεί, παραδίπλα και τα κουφώματα που δεν βρέθηκαν ποτέ στη σωστή τους θέση.

Το αμφιθέατρο θα είναι χωρητικότητας 900 ατόμων, σαν ένα μικρό μέγαρο μουσικής το περιγράφει ο Κωνστνατίνος Σπανουδάκης και ως μια υποδομή που δεν υπάρχει αντίστοιχη στο νησί μας.

cretedoc.gr

Κωνσταντίνος Σπανουδάκης:

«Τον ερχόμενο Γενάρη θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα ευοδωθεί το εγχείρημα», αναφέρει Ο κ. Σπανουδάκης. Πιο αναλυτικά, είκοσι χρόνια μετά, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το κτήριο θα ολοκληρωθεί, με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, «τέλη του Γενάρη του 2020 θα ξέρουμε εάν το εγχείρημα θα τελεσφορήσει, έτσι ώστε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν θα προχωρήσει το εγχείρημα, για να λάβει οριστικά πια τον δρόμο της ολοκλήρωσης το μεγάλο αμφιθέατρο, που έχει προδιαγραφές… Λυρικής Σκηνής, μέχρι και με θεωρεία στα πλαϊνά του κτηρίου. Είναι μεγάλη επιτυχία που 20 χρόνια μετά αυτό το έργο, που διεκόπη λόγω εργατικού ατυχήματος, οδεύει τώρα προς την αποπεράτωσή του. Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, πως δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στο νησί μας. Πιστεύω πως, όταν ολοκληρωθεί, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες όχι μόνο του Πανεπιστημίου αλλά και όλης της κοινωνίας του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Το αμφιθέατρο αυτό είναι ένα μικρό Μέγαρο Μουσικής», τόνισε ο αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας μόλις έμαθε ότι ένα τόσο σημαντικό ανολοκλήρωτο έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ώστε πολύ σύντομα να παραδοθεί σε χρήση.

Skouloufianaki Maria:

Με αφορμή το παρακάτω άρθρο, νιωθω το χρέος να γράψω δυο λόγια μονο…. Κύριε Matthaios Kapetanakis, δεν γνωρίζω πολλά για την δημοσιογραφία και σκοπός μου δεν είναι προσβάλλω την καριέρα σας. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι κάθε δημοσιογράφος, οφείλει να διασταυρώνει πληροφορίες και να αναφέρει και τις πηγές του, πριν δημοσιεύσει το οτιδήποτε. Στην προκειμένη περίπτωση, υπογράφετε ένα άρθρο, δίνοντας έναν σκληρό τίτλο. Διαβάζοντας το άρθρο σας, καταλαβαίνω ότι έχετε πλήρη άγνοια για το τι πραγματικά συνέβη τον Αύγουστο του 1999.

Να σας πω λοιπόν, ότι ο εργάτης που έχασε τη ζωή του, δεν ήταν έργάτης αλλά ο εργολάβος για όλο το πανεπιστήμιο. Αυτός ο άνθρωπος είχε όνομα και επίθετο. Λέγοταν Νικόλαος Σκουλουφιανάκης. Φεύγοντας από τη ζωή, άφησε πίσω του δυο παιδιά σε ηλικίες 17 και 14 ετών. Τα παιδιά αυτά, τραγική ειρωνεια, έιχαν χάσει και την μητέρα τους κάποια χρόνια πριν.

Το έργο τότε σταμάτησε, όπως αναφέρετε και εσείς. Δεν είμαι σίγουρη εάν ο λόγος που οι εργασίες δε συνεχίστηκαν ήταν το ατύχημα. Αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει τόσο η τότε Πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, ο οποίος είναι εν ζωή και εν ενεργεία στο επάγγελμα του. Να ανφέρω επίσης ότι από το ατύχημα αυτό τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 2 άνθρωποι.

Περαιτέρω να σας πω, ότι η υπόθεση αυτή, πήρε μεγάλες διαστάσεις, τόσο στην κοινωνία του Ρεθυμνου, σε δικηγορικά γραφεία, σε τηλεοπτική εκπομπή και κατέληξε στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνης.

Με παρένθεση να αναφέρω, ότι η τότε πρυτανεία δεσμέυτηκε να αποκαταστήσει επαγγελματικά μία από τις 2 κόρες του θύματος. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Δε ξέρω αν ο μεγαλύτερος εξευτιλισμός ήταν ότι τους πίστεψα, ότι κατέθετα χαρτιά και χαρτιά συνεχώς, ότι αναγκάστηκα να πάρω μεταγραφή ως φοιτήτρια από Θεσσαλονική για να έρθω Κρήτη και να είμαι κοντά στο Πανεπιστήμιο ή η δική τους κοροιδία προς το πρόσωπο μου.

Κλέινοντας, θα σας αναφέρω ότι ενώ τα στοιχεία της δικογραφίας ήταν για πολλά χρόνια στα χέρια μου, δεν είχα τολμήσει ποτέ να δω τις φωτογραφίες. Ήρθε η στιγμή, μέσω του άρθρου σας. Σας ευχαριστώ.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Θωμάς Κρεβετζάκης – Ισότιμα το σύνολο της καφεστίασης σε όλες τις περιοχές να έχει έσοδα και πάντα με ασφάλεια

Ασφάλεια και υγιεινή το διακύβευμα στην καφεστίαση. Τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτυχθούν όπως προβλέπει ο νόμος …

Ρέθυμνο – Οι δράσεις της κοινωνικής υπηρεσίας στην περίοδο της πανδημίας

Δημιουργήσαμε μια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών για κάθε είδους αιτήματα σχετικά με την καραντίνα καθώς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize