Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – 800 μέτρα παραγάδι, 148 δολώματα και μόλις… 14 έβγαλε η ψαριά – Ερημοποιείται η θάλασσα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του βυθού του Ρεθύμνου που φλερτάρει με την ερημοποίηση.

Αλιείς της περιοχής έριξαν παραγάδι καταδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι τράτες έχουν αποψιλώσει τη θάλασσα του Ρεθύμνου από την πλούσια ενάλια ζωή που είχε στο παρελθόν.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, τα αδιάσειστα στοιχεία ότι εάν δεν αναληφθεί δράση τώρα, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

14 ψάρια, αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, που μπορεί ο Μανώλης Βεριδάκης που ασχολείται 40 χρόνια με το ψάρεμα να την κάνει να φαίνεται εύκολη, όμως αποβραδίς έβαλε δόλωμα στα 148 αγκίστρια και το πρωί ρίξαμε παραγάδι στα ανοιχτά του Ρεθύμνου, περιμέναμε πάνω από μια ώρα για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, ενώ παλαιότερα όχι 14 ψάρια, αλλά πάνω από 14 κιλά, έβγαζε το παραγάδι των 800 μέτρων μέσα από τη θάλασσα.

Οι τράτες λυμαίνονται τον βυθό της θάλασσας, καταστρέφουν και αποψιλώνουν τα πάντα, αφήνοντας πίσω κρανίου τόπο με τους ερασιτέχνες αλιείς να μην πιάνουν σχεδόν τίποτα και τους επαγγελματίες να πιάνουν ιδιότυπα… μπάζα του ρημασμένου βυθού στα δίχτυα τους.

Το κακό έχει παραγίνει την τελευταία 20ετία οπότε και το αλίευμα έχει μειωθεί δραματικά με τους αλιείς να ζητούν την απαγόρευση των τρατών ειδικά τον Μάιο που αναπαράγονται τα ψάρια.

Οι ψαράδες φοβούνται ότι ήδη ο βυθός του Ρεθύμνου έχει πάρει τον δρόμο της ερημοποίησης κάτι που είναι ακόμα πιο έντονα παρατηρήσιμο την περίοδο που δραστηριοποιούνται οι τράτες.

Καλό ψάρι, είναι το φρέσκο ψάρι, κάτι που πια απολαμβάνουν μόνο οι γλάροι πίσω από τις τράτες και μόνο. Έχουν παρέλθει οι εποχές που και η ντόπια κοινωνία είχε αυτό το προνόμιο και για να επιστρέψουν, χρειάζεται ανάληψη δράσης, τώρα.

cretedoc.gr

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Θωμάς Κρεβετζάκης – Ισότιμα το σύνολο της καφεστίασης σε όλες τις περιοχές να έχει έσοδα και πάντα με ασφάλεια

Ασφάλεια και υγιεινή το διακύβευμα στην καφεστίαση. Τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτυχθούν όπως προβλέπει ο νόμος …

Ρέθυμνο – Οι δράσεις της κοινωνικής υπηρεσίας στην περίοδο της πανδημίας

Δημιουργήσαμε μια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών για κάθε είδους αιτήματα σχετικά με την καραντίνα καθώς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize